Γενικά Ερωτήματα Οφειλετών

1Με ποιο τρόπο ενημερώνεται ο οφειλέτης για την οφειλή που έχει ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο.;

 

Στον οφειλέτη που εντάσσεται στο Κ.Ε.Α.Ο. αποστέλλεται  η «Ατομική Ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την οποία ενημερώνεται ότι η οφειλή του έχει μεταφερθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. και ότι αν δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών με εξόφληση ή διακανονισμό θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης. Η ατομική ειδοποίηση αποστέλλεται ως εξής:

Ηλεκτρονικά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-ΕΦΚΑ και ειδικότερα από την  Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Οφειλετών, και την υπηρεσία  «Ενημέρωση Οφειλέτη» μέσω της ιστοσελίδας του Φορέα  https://www.efka.gov.gr  ακολουθώντας τη διαδρομή: Μενού > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ.

Μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή. Βάσει των διατάξεων του άρθρου 33 του Ν.4321/2015, οι ειδοποιήσεις που στέλνονται με συστημένη επιστολή στην τελευταία δηλωθείσα διεύθυνση κατοικίας θεωρούνται ως κοινοποιημένες μετά την παρέλευση 15 ημερών από την αποστολή.

 

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 19/04/2024)

2Πως μπορώ να ρυθμίσω τις οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο.;

Οι δυνατότητες που σας παρέχονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το διακανονισμό των οφειλών σας είναι οι εξής: 

A) Υπαγωγή στην «Πάγια ρύθμιση» της υποπαραγράφου ΙΑ.1. της παρ. ΙΑ του ν. 4152/2013 (Α' 107), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του ν.4997/2022, σύμφωνα με την οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, δύνανται μετά από αίτηση των οφειλετών να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται σε έως εικοσιτέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο δύνανται να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται σε έως σαράντα οκτώ (48) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

B) Υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν.4738/2020 (ΦΕΚ 207/τ.Α'/27.10.20). Αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών δύναται να υποβάλει ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) με τη χρήση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εξωδικαστικής Ρύθμισης Οφειλών κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα.

Γ) Υπαγωγή σε ειδική ρύθμιση οφειλών η οποία προκύπτει μετά από δικαστική απόφαση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα όπως ισχύει.

 

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 13/12/2022)

3Πότε οδηγείται η ρύθμισή μου σε απώλεια;

Η ρύθμιση του ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4997/2022, απόλλυται:

α) Λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής δεύτερης δόσης της ρύθμισης εντός δωδεκαμήνου ρύθμισης ή

β) Λόγω  δημιουργίας νέας οφειλής.

Ειδικά η μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου έχει ως συνέπεια και την απαγόρευση υπαγωγής της οφειλής σε νέα ρύθμιση.

 

Η  ρύθμιση του άρθρου 54 του ν. 4305/2014 απόλλυται:

α) Λόγω καθυστέρησης καταβολής δύο δόσεων ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής μίας δόσης ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών ή
β) Λόγω  μη καταβολής των τρεχουσών εισφορών. 

 
Η ρύθμιση του ν. 4321/2015 απόλλυται: 

α) Λόγω καθυστέρησης πέραν της μίας δόσης ρύθμισης, για ένα μήνα, ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης

β) Λόγω μη καταβολής τρεχουσών εισφορών.

Ειδικότερα για τους οφειλέτες τ. ΟΑΕΕ και τ. ΕΤΑΑ η απώλεια της ρύθμισης επέρχεται με καθυστέρηση πέραν του ενός μηνός, τριών δόσεων της ρύθμισης ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης.

Η ρύθμιση του ν.4611/2019 απόλλυται εάν:

α) Δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο (2) δόσεις ρύθμισης.
β) Δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2019.
γ) Δεν καταβληθούν εντός τριών (3) μηνών από την άρση της αναστολής ή της αμφισβήτησης, οι οφειλές που δεν είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση επειδή τελούσαν σε αναστολή είσπραξης.

δ) Δεν καταβληθεί εντός τριών (3) μηνών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης το σύνολο των οφειλόμενων δόσεων της ρύθμισης.

 

Η ανατροπή της σύμβασης αναδιάρθρωσης εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων του ν.4469/2017 έναντι του e-Ε.Φ.Κ.Α. / Κ.Ε.Α.Ο. και κατά συνέπεια απώλεια της ρύθμισης επέρχεται αυτοδίκαια στις εξής περιπτώσεις:

α) εάν δεν καταβληθεί από τον οφειλέτη προς το Κ.Ε.Α.Ο., ποσό που αντιστοιχεί σε τρεις (3) δόσεις,
β) εάν δεν υποβληθεί η προβλεπόμενη Α.Π.Δ., εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,

γ) εάν δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν με νόμιμο τρόπο (αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής), οφειλές  οι οποίες δεν υπάγονται στη σύμβαση και βεβαιώθηκαν μετά την 31/12/2016, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος ή σε περίπτωση δικαστικής επικύρωσης, από την ημερομηνία επικύρωσης της παρούσας σύμβασης αναδιάρθρωσης ή προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την έναρξη ισχύος ή την επικύρωση της παρούσας σύμβασης, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

 

Η απώλεια ρύθμισης εξωδικαστικού μηχανισμού του ν.4738/2020 επέρχεται κατά το μέρος που αφορά το Κ.Ε.Α.Ο. στις εξής περιπτώσεις:

α) εάν δεν καταβληθεί ποσό που υπερβαίνει την αξία τριών (3) μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης,
β) εάν το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση υπερβαίνει την αξία τουλάχιστον του τρία τοις εκατό (3%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού,

γ) εάν δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν με νόμιμο τρόπο (αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής) οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες πριν από τη σύναψη της σύμβασης και δεν υπάγονται σε αυτήν, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης, ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τη σύναψη της σύμβασης, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους,
δ) εάν δεν υποβληθεί η προβλεπόμενη Α.Π.Δ., εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,

ε) εάν υποβληθεί αίτηση πτώχευσης κατά του οφειλέτη ή αν υποβληθεί δήλωση του ότι αναστέλλει τις πληρωμές του ή επισπεύδεται εκτέλεση κατά περιουσιακών του ή επίκειται η λήψη δικαστικών μέτρων κατά του στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας αφερεγγυότητας,
στ) εάν αποδειχθεί ότι η σύμβαση ρύθμισης βασίστηκε άμεσα ή έμμεσα σε ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις ή στοιχεία που υπέβαλε οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο οφειλέτης, καθώς και μέλη της οικογένειας του.

 

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 13/12/2022)

4Οι βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019 δύναται να ρυθμιστούν προκειμένου να μην οδηγηθεί σε απώλεια η ρύθμιση του ν.4611/19; 

Παρέχεται στους οφειλέτες η δυνατότητα υπαγωγής σε παράλληλη «Πάγια ρύθμιση»  για τις οφειλές από 1/1/2019, η οποία θα πρέπει να τηρείται, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε απώλεια η ρύθμιση του ν.4611/19.

(Τελευταία Ενημέρωση: 29/12/2021)

5Οι οφειλές που κατέστησαν απαιτητές στις 29/2/2020 και εντεύθεν δύναται να ρυθμιστούν προκειμένου να μην οδηγηθεί σε απώλεια η ρύθμιση του ν. 4305/14 και η ρύθμιση του 4321/15;

Με τις διατάξεις του άρθρου 11 της από 13/4/20 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4690/20, παρέχεται στους οφειλέτες που τηρούν ρύθμιση του ν.4305/14 ή ρύθμιση του ν.4321/15 η δυνατότητα υπαγωγής σε παράλληλη «Πάγια ρύθμιση» οφειλών που καθίστανται απαιτητές από 29/2/2020 και εντεύθεν, η οποία θα πρέπει να τηρείται προκειμένου να μην οδηγηθεί σε απώλεια η ρύθμιση του ν.4305/14 ή του ν.4321/15.

(Τελευταία Ενημέρωση: 29/12/2021)

6Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης μπορεί να ενταχθεί κάποιος εκ νέου;    

α)  Δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση του άρθρου 28 του ν. 4321/2015 (Α' 32), παρέχεται σε κάθε περίπτωση που τα αρμόδια όργανα του ΚΕΑΟ διαπιστώσουν απώλεια ρύθμισης  οφειλόμενη σε γεγονός που  δεν άπτεται των ευθυνών σας και παρά την αποδεδειγμένη πρόθεσή σας για τη διατήρησή της. Σχετικό αίτημά σας πρέπει να υποβληθεί εντός (3) τριμήνου από την απώλεια της ρύθμισης. 

β) Στην περίπτωση της ρύθμισης του άρθρου 54 του ν. 4305/2014 (Α' 237), εφόσον η απώλεια οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, μπορείτε εντός δύο (2) μηνών από την απώλειά της να υποβάλετε άπαξ αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση μαζί με τα στοιχεία που θεμελιώνουν τη συνδρομή των λόγων ανωτέρας βίας.
 
Τα αιτήματα επανένταξης υποβάλλονται στις αρμόδιες για τη διαχείριση της οφειλής Υπηρεσίες  K.E.A.O. (Περιφερειακή Δ/νση  K.E.A.O., ή Αποκεντρωμένο Τμήμα K.E.A.O.) ή στις Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ (προκειμένου να διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο.) και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της καταβολής του συνόλου των δόσεων που υπολείπονται από την απώλεια μέχρι την επαναφορά της ρύθμισης καθώς και των εκτός ρύθμισης οφειλών.  

(Τελευταία Ενημέρωση: 13/12/2022)

7Πού υποβάλλεται η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης;  

Η αίτηση υποβάλλεται στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο.

https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao  .

Κατ' εξαίρεση, δύναται να υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία K.E.A.O.  (Περιφερειακή Δ/νση  K.E.A.O. ή Αποκεντρωμένο Τμήμα K.E.A.O.) όπου ανήκει ο οφειλέτης ή στις Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ (προκειμένου να διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο.)

(Τελευταία Ενημέρωση: 13/12/2022)

8Πώς καταβάλλονται οι δόσεις των ρυθμίσεων;    

Η καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων διενεργείται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων με τη χρήση ενός 20ψήφιου αριθμού που αντιστοιχεί σε κάθε Αριθμό Μητρώου Οφειλέτη, ο οποίος ονομάζεται Ταυτότητα Οφειλέτη και κατ’ εξαίρεση  στις  Περιφερειακές  Δ/νσεις K.E.A.O. ή Αποκεντρωμένα Τμήματα  K.E.A.O. ή Τοπικές Διευθύνσεις  e-ΕΦΚΑ. 

(Τελευταία Ενημέρωση: 13/12/2022)

9Ποιες οι συνέπειες καθυστέρησης μίας δόσης της ρύθμισης;    

Για τη ρύθμιση του ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4997/2022, η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης ανά δωδεκάμηνο ρύθμισης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

Για τη ρύθμιση του άρθρου 54 του ν. 4305/2014,  η καθυστέρηση πληρωμής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση δύο τοις εκατό (2%). 

Επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση δόσης μπορεί, υπό προϋποθέσεις και κατά περίπτωση, να συνεπάγεται απώλεια των ρυθμίσεων βάσει όλων των ισχυουσών διατάξεων. 
(βλ. ερώτηση 3)

(Τελευταία Ενημέρωση: 13/12/2022)

10Με ποιο τρόπο συμψηφίζονται χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι Δημοσίου, που προέρχονται από επιστροφές φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος με ρυθμισμένες οφειλές προς Φ.Κ.Α.;  

Ο συμψηφισμός που προβλέπεται στο άρθρο πρώτο του Ν.4254/2014 (Α΄85) και αφορά χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι Δημοσίου από επιστροφές Φ.Π.Α. και Φόρου Εισοδήματος με οφειλές προς τους Φ.Κ.Α., χωρεί και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί έως το ένα έβδομο (1/7) των εναπομεινασών δόσεων (άρθρο 54 παρ.16 του ν.4305/14). Στην περίπτωση αυτή, τα αντίστοιχα ποσά προς συμψηφισμό εξοφλούν κατά προτεραιότητα τις τελευταίες δόσεις ρύθμισης (σχετ. η αρ.61/2014 εγκύκλιος τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)

(Τελευταία Ενημέρωση: 29/12/2021)

11Με ποιο τρόπο συμψηφίζονται χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη κατά του ασφαλιστικού φορέα;    

Στις περιπτώσεις του συμψηφισμού των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του ασφαλιστικού φορέα μέχρι του ύψους των οφειλών, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ.2 του ν.4331/2015,όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του με το ν. 4578/18, τα ποσά των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη συμψηφίζονται με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 29/12/2021)

12Που πρέπει να απευθυνθώ προκειμένου να υπαχθώ σε ρύθμιση των οφειλών μου ως υπεύθυνος επιχείρησης ή/ και να καταβάλλω δόση ρύθμισης υπευθύνου επιχείρησης;

Η υπαγωγή σε ρύθμιση και η καταβολή των δόσεων ρύθμισης υπευθύνου επιχείρησης γίνονται αποκλειστικά με φυσική παρουσία στις αρμόδιες υπηρεσίες  K.E.A.O. (Περιφερειακή Δ/νση  K.E.A.O., ή Αποκεντρωμένο Τμήμα K.E.A.O.).

Όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα  λόγω covid 19, η εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ γίνεται μετά από καθορισμό ραντεβού, κατόπιν υποβολής αιτήματος στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (κατηγορία αιτήματος: «ρύθμιση οφειλών υπευθύνου επιχειρήσεως»)

(Τελευταία Ενημέρωση: 13/04/2022)

13Που πρέπει να απευθυνθώ προκειμένου να ρυθμίσω οφειλές στο ΚΕΑΟ, που ανέλαβα σαν κληρονόμος ;    

Προκειμένου να ρυθμίσετε οφειλές  που έχετε αναλάβει σαν κληρονόμος θανόντα οφειλέτη ΚΕΑΟ, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία του  Κ.Ε.Α.Ο (Περιφερειακή Δ/νση  K.E.A.O., ή Αποκεντρωμένο Τμήμα K.E.A.O.),  προσκομίζοντας και τα απαιτούμενα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχετε την ιδιότητα αυτή.

Όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα  λόγω covid 19, η εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ γίνεται μετά από καθορισμό ραντεβού, κατόπιν υποβολής αιτήματος στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (κατηγορία αιτήματος: «ρύθμιση οφειλών κληρονόμου»).
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 13/04/2022)

14Πως μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές εργοδοτών, αυτοαπασχoλούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού;    

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 32 του ν.4756/2020, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 67 του ν.4821/2021, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πληγέντων εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών από ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης απασχόλησης περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021,δύναται να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και σε εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, εφόσον η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβληθεί μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο., κατόπιν παράτασης που δόθηκε με Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επίσης, στην παρούσα ρύθμιση εντάσσονταικατόπιν υποβολής αιτήματος από τον οφειλέτη οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η προθεσμία καταβολής των οποίων παρατάθηκε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 (αναστολή είσπραξης). Για τις οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης μέχρι 31.12.2021 προϋπόθεση για τη ρύθμιση είναι να καταστούν ληξιπρόθεσμες και διαβιβαστούν στο Κ.Ε.Α.Ο..
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 03/02/2022)

15Έχω υποστεί ζημία λόγω φυσικής καταστροφής (πλημμύρα, σεισμός, πυρκαγιά κ.ά.). Πως μπορώ να ρυθμίσω τις οφειλές μου;

Εφόσον εκδοθεί Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται κάθε φορά η πληγείσα περιοχή μπορείτε να ρυθμίσετε τις ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα και χωρίς υπολογισμό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων το διάστημα αναστολής της καταβολής των τρεχουσών εισφορών κατόπιν υποβολής αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία Κ.Ε.ΑΟ. (Περιφερειακή Δ/νση Κ.Ε.Α.Ο., ή Αποκεντρωμένο Τμήμα Κ.Ε.Α.Ο.). Η δυνατότητα παρέχεται σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και αποδεδειγμένα – όπου απαιτείται- έχουν υποστεί ζημιές. 

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/06/2023)

16Έχω υποστεί ζημία λόγω φυσικής καταστροφής (πλημμύρα, σεισμός, πυρκαγιά κ.ά.). Σε πόσες δόσεις δύναται να ρυθμιστεί η οφειλή μου;

Μπορείτε να εξοφλήσετε τις ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων σε 12 έως και 24 ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επομένου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η αναστολή. Όσοι οφειλέτες υπάγονται στη ρύθμιση αυτή δεν είναι δυνατόν να υπάγονται ταυτόχρονα σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής. 

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/06/2023)

17Έχω υποστεί ζημία λόγω φυσικής καταστροφής (πλημμύρα, σεισμός, πυρκαγιά κ.ά.). Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλω και πότε επέρχεται απώλεια της ρύθμισης;

Η αίτηση σας πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση της Περιφέρειας ή του οικείου Επιμελητηρίου από την οποία να προκύπτει ο χρόνος ζημίας, η διεύθυνση της πληγείσας εγκατάστασης, περιγραφή της ζημίας και το ύψος αυτής. 
Απώλεια του δικαιώματος συνέχισης της ρύθμισης επέρχεται όταν δεν καταβάλλετε εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και μέχρι την εξόφλησή της και εάν καθυστερήσετε την καταβολή δόσης ρύθμισης πέραν των τριών μηνών.
 

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/06/2023)

18Σε ποιες ρυθμίσεις έχω τη δυνατότητα επανένταξης που προβλέπεται στο άρθρο 81 ν. 5036/2023 μέχρι 31/07/2023;

Σύμφωνα με το άρθρο 81 του ν. 5036/2023 έχετε τη δυνατότητα αναβίωσης των ευνοϊκών ρυθμίσεων βάσει των διατάξεων ν. 4611/2019 (ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις) και ν. 4756/2020 (ρύθμιση «COVID» σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις) μέχρι την 31/07/2023.

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 12/04/2023)

19Θέλω να επανενταχθώ στη ρύθμιση ν. 4611/2019 βάσει του άρθρου 81 ν. 5036/2023, τι απαιτείται;

Προκειμένου να αναβιώσει η ευνοϊκή ρύθμιση ν. 4611/2019 (120 δόσεων) θα πρέπει να πληροίτε τα ακόλουθα:

 

  •          Απώλεια ρύθμισης ν. 4611/2019 μέχρι την 01/02/2023.
  •          Υποβολή σχετικού αιτήματος στην αρμόδια για τη διαχείριση της οφειλής Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. έως 31/07/2023.
  •          Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε δύο -2- μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. 

         Σε περίπτωση που υπάρχουν και οφειλές που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση, θα πρέπει να ενταχθούν σε πάγια ρύθμιση.

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 12/04/2023)

20Πως υποβάλλω το αίτημα αναβίωσης βάσει του άρθρου 81 ν. 5036/2023 στην αρμόδια υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο.;

Θα υποβάλλετε το αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. μέσω του συνδέσμουhttps://www.efka.gov.gr/el/e-ephka-elektroniko-aitema-exypereteses-kleisimo-ranteboy/ .Από την κατηγορία αιτήματος θα επιλέξετε Κ.Ε.Α.Ο. / Αναβίωση ρύθμισης ν. 5036/23.
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 12/04/2023)

21Έχω οφειλές, μπορώ να τις εντάξω στη ρύθμιση των -72- δόσεων του ν. 5036/2023 έως την 31/07/2023;

Μπορείτε να εντάξετε στη ρύθμιση των -72- δόσεων του ν. 5036/2023:

  •          Μόνο οφειλές περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022. 
  •          Αν έχετε οφειλές 9/21-12/22, αλλά και προηγούμενες τις οποίες είχατε εντάξει σε ρύθμιση μέχρι την 01/11/2021. 
  •          Οφειλές που είχατε εντάξει στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων και τις επανεντάξατε βάσει του άρθρου 81 ν. 5036/2023, έχετε το δικαίωμα υπαγωγής των οφειλών περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 σε έως -72- δόσεις. 
  •          Οφειλές που είχατε εντάξει στην ευνοϊκή ρύθμιση των -72-δόσεων COVID και τις επανεντάξατε βάσει του άρθρου 81 ν. 5036/2023 και έχετε μόνο μεταγενέστερες οφειλές μπορείτε να εντάξετε τις οφειλές 9/21-12/22 σε έως -72- δόσεις. 
  •          Οφειλές περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 που είχατε εντάξει σε πάγια ρύθμιση που τηρείται την 01/02/2023 δύναται να τις εντάξετε σε ρύθμιση έως -72- δόσεων. 

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 12/04/2023)

22Πως υποβάλλω το αίτημα ρύθμισης των -72-δόσεων βάσει του άρθρου 82 ν. 5036/2023;

Υποβάλλετε αίτημα ρύθμισης των -72- δόσεων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. μέσω του συνδέσμου https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao/ . Τα βήματα είναι τα εξής:


•             Επιλέγετε "Ρύθμιση οφειλών" από το μενού των ηλεκτρονικών υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο..
•             Εισάγετε τους κωδικούς πρόσβασης για είσοδο στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο..
•             Επιλέγετε τον τύπο ρύθμισης «ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν. 5036/23 ΑΡΘΡ. 82 (72 ΔΟΣΕΙΣ)».
•             Κάνετε υπολογισμό ρύθμισης επιλέγοντας τον τρόπο εξόφλησης και τον επιθυμητό αριθμό δόσεων και καταχωρείτε το επιλεγμένο σχήμα ρύθμισης.
•             Υποβάλετε και εκτυπώνετε το αίτημα ρύθμισης οφειλών.
•             Καταβάλλετε τις δόσεις με ταυτότητα οφειλέτη. Η ενεργοποίηση της ρύθμισης διενεργείται με την καταβολή της πρώτης δόσης.
Στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση. Για το λόγο αυτό επιλέγετε πρώτα τον τύπο ρύθμισης «ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν. 5036/23 ΑΡΘΡ. 82 (72 ΔΟΣΕΙΣ)» και αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία για τη ρύθμιση αυτή στη συνέχεια επιλέγετε τον τύπο ρύθμισης «ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν. 5036/23 ΑΡΘΡ. 82 ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΑΓΙΑ 4152/13».

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 12/04/2023)

23Πότε οδηγείται η ρύθμισή μου των -72- δόσεων του ν. 5036/2023 σε απώλεια;

Η ρύθμιση σας απόλλυται αν δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης και στην περίπτωση που δεν καταβληθούν οι τρέχουσες ασφαλιστικές οφειλές.

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 12/04/2023)