Τι είναι και τι θέλει ο ΕΦΚΑ

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2017

 

Δεν έκλεισε ούτε δύο μήνες ζωής ο ΕΦΚΑ και σηκώθηκαν, βουνό και πλημύρα οι φωνές, οι κραυγές, οι κριτικές αλλά οι καταστροφολογικές προφητείες απ’ τα πρώτα κιόλας βήματά του.

Φωνές για το τι μπορεί να πετύχει ενοποιώντας οργανωτικά και λειτουργικά, ένα διάσπαρτο από φορείς, όργανα, κριτήρια, προϋποθέσεις, εισφορές και παροχές, ασφαλιστικό τοπίο.

Κραυγές για το τι μπορεί να προσφέρει σ’ ένα ασφαλιστικό σύστημα που ήρθε … λέει … να φορολογήσει μεροληπτικά και όχι να ασφαλίσει ισότιμα, ανταποδοτικά και δίκαια τους κατ’ εξοχήν «αιμοδότες» της ασφάλισης.

Κριτικές για τη διαμόρφωση και την εξέλιξή του σε αιτία και μέσον εισφοροδιαφυγής και παράγοντα δημοσιονομικής εκτροπής, όργανο σχεδόν ανήθικης και σίγουρα άδικης αντιμετώπισης των έντιμων ασφαλισμένων.

Προβλέψεις και εκτιμήσεις, τέλος, ότι θα καταλήξει σε ταφόπλακα της ασφάλισης και του νέου συστήματος και πολιτικού «Βατερλό» του κόμματος και της κυβέρνησης που είχε την έμπνευσή του και ακόμα καταλύτη πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Μεγάλα λόγια, αλήθεια, και ας είναι κάποια από αυτά καλοπροαίρετα, ειλικρινή και απροκατάληπτα ίσως. 

Αν όμως δει κανείς τι συμβαίνει στην πράξη, πιο σεμνά, πιο λογικά και προπαντός πιο υπεύθυνα και δημιουργικά θα μπορούσε και να σκεφτεί και να αξιολογήσει αλλά και να εκφραστεί έντυπα ή προφορικά.

Και προπαντός ο επικοινωνιακά βασανιζόμενος αλλά και απροκατάληπτος ασφαλισμένος, που δέχεται τις απανωτές ριπές της «ανημέρωτης» ενημέρωσης έντυπης και ψηφιακής, πάντα για το καλό και το δίκιο του βέβαια. 

Επειδή λοιπόν, μ’ αυτά και ίσως και άλλα πολλά «παιδευτικά» και «ευγενικά» ίσως ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε δε λέει να κατακάτσει.

Ας είναι ο ίδιος ο ΕΦΚΑ που θα ενημερώνει πια και από σήμερα το τι είναι και τι θέλει, τι μπορεί αλλά και τι στην πράξη κάνει για τους μοναδικούς του δικαιούχους, όλους τους ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ, προσφέροντας έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Και πρώτα απ’ όλα τι είναι και τι θέλει ο ΕΦΚΑ

Είναι ο ίδιος, όπως ήταν και τα ταμεία που ενώθηκαν σε αυτόν, ο ασφαλιστικός φορέας, το όργανο της διοίκησης, η δημόσια υπηρεσία, το νέο «οργανωτικό μοντέλο» για την εφαρμογή στην πράξη και την υλοποίηση στην πραγματική ζωή των ρυθμίσεων του ασφαλιστικού νόμου και των προβλέψεων του ασφαλιστικού συστήματος που ισχύει.

Ανήκει γι’ αυτό το λόγο, πρώτα και πάνω απ’ όλα στους ίδιους τους ασφαλισμένους πολίτες, έχοντας για την υπηρέτησή τους καθορισμένη θεσμική αποστολή, όπως και συγκεκριμένες αρμοδιότητες όργανα και μηχανισμούς για τα οποία και θα πρέπει να ελέγχεται, να παρακολουθείται να αξιολογείται, να κρίνεται και να κατακρίνεται ακόμα. Πάντα όμως για αυτά που μπορεί να κάνει και να μην παραλείπει και με βάση την πραγματικότητα και όχι, τις υποθέσεις τις εκτιμήσεις και τις επιδιώξεις όσον και όποιων «τον πλησιάζουν» και μιλούν στο όνομά του.

Ο ΕΦΚΑ ήρθε στην πολύπαθη ασφαλιστική πραγματικότητα του τόπου με τη συναίνεση και την ψήφο της μεγάλης πλειοψηφίας των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού τον Αύγουστο του 2015 για να αρχίσει την 1/1 της επόμενης κιόλας χρονιάς. 

Στελεχώθηκε από την θεσμικά αρμόδια και υπεύθυνη γι’ αυτό κυβέρνηση και άρχισε τη λειτουργία του από την 5/1/2017 ζητώντας με την εναρκτήρια διακήρυξη του να τιμήσει την αποστολή και το ρόλο του και να βεβαιώσει την προσήλωσή του στα δικαιώματα, τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας.

Περίμενε όμως, εύλογα και καλοπροαίρετα ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η διοίκησή του και κατά τη γνωστή σε αυτές τις περιπτώσεις πρακτική και την αναμονή αλλά και την ανοχή ακόμα μπροστά στη σπουδαιότητα και τον όγκο του έργου που έχει να επιτελέσει και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει. 

Αντί όμως γι’ αυτό σηκώθηκε ένας έντονος «μιντιακός» θόρυβος που με το πρόσχημα της λειτουργικής αποστολής των κάθε είδους μέσων και την κοινωνική ευαισθησία των υπευθύνων τους, «είδε» από την αρχή υποθηκευμένη την πορεία και γι’ αυτό και προεξοφλημένη και βεβαία την αποτυχία του.

Ακολουθώντας την πρακτική «τα λέμε στη νύφη να τα ακούει η πεθερά» ταυτίζουν τον ΕΦΚΑ και τη λειτουργική του αρμοδιότητα με την πολιτική επιλογή και τη νομοθετική πρόβλεψη των ρυθμίσεων που ήρθε αυτός να υλοποιήσει. Και αυτό στην βάση πολιτικών κατά κύριο λόγο κριτηρίων απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση και το νόμο που αυτή έφερε και όχι απέναντι σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που έχει κοντά ογδόντα χρόνια ζωής με τις γνωστές παθογένειες, τα αποτελέσματα και τους υπευθύνους.

Οι παραπάνω επισημάνσεις και διευκρινήσεις απευθύνονται σε κάθε καλής προαίρεσης πολίτη, στους ασφαλισμένους πάνω απ’ όλα αλλά και σε όσους διατυπώνουν υπεύθυνα και κοινωνικά υπόλογα δημόσιο λόγο.

Στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορούνται σε καθημερινή βάση κάθε τι που αφορά τους σχεδιασμούς, την πραγματική δράση και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, των οργάνων και των υπηρεσιών του και βεβαίως να ενημερώνονται έγκαιρα για οτιδήποτε έχει σχέση με την ασφάλισή τους.