ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

1Έχω εργαστεί και ασφαλιστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, χώρες του ΕΟΧ ή στην Ελβετία) και έχω σοβαρά προβλήματα υγείας. Δικαιούμαι σύνταξη λόγω αναπηρίας και, εάν ναι, από ποια χώρα;    

Οι χρόνοι ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ/Ελβετίας συνυπολογίζονται από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες προκειμένου να θεμελιωθεί το δικαίωμα σε σύνταξη αναπηρίας. 

Για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, θα πρέπει, εκτός των χρονικών προϋποθέσεων, να έχετε και το ποσοστό ανικανότητας που προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία κάθε χώρας (οι αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες κάθε χώρας εξετάζουν τα ιατρικά δεδομένα και αποφαίνονται ξεχωριστά για το ποσοστό ανικανότητας σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία).

Στη συνέχεια, κάθε χώρα χορηγεί ξεχωριστή σύνταξη ανάλογη με τις περιόδους ασφάλισης που έχουν διανυθεί σε αυτή και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τη νομοθεσία της.

(Τελευταία Ενημέρωση: 10/12/2021)

2Κατοικώ μόνιμα στην Ελλάδα και θα υποβάλω αίτημα για σύνταξη αναπηρίας στον e-ΕΦΚΑ. Πώς θα πιστοποιηθεί η ανικανότητά μου για εργασία από τον ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού;    

Αφού υποβάλετε την αίτηση συνταξιοδότησης και τα σχετικά δικαιολογητικά, θα λάβετε παραπεμπτικό από την αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να κλείσετε ραντεβού στο ΚΕΠΑ της περιοχής σας ή ηλεκτρονικά {https://apps.ika.gr/eKEPA/} . 

Στη συνέχεια, οι ιατρικές γνωματεύσεις θα σταλούν στον ξένο φορέα, ο οποίος ωστόσο δεν δεσμεύεται από το ποσοστό ανικανότητας που θα σας δώσει το ΚΕΠΑ. Κάθε χώρα εξετάζει τα ιατρικά δεδομένα και αποφαίνεται σχετικά με τα ποσοστά ανικανότητας, σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία.
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 10/12/2021)

3Μπορώ να υποβάλω αίτηση για σύνταξη αναπηρίας μόνο από ένα κράτος μέλος;    

Όχι. Το αίτημα για σύνταξη αναπηρίας εξετάζεται, υποχρεωτικά, ταυτόχρονα από όλα τα κράτη μέλη στα οποία έχετε ασφαλιστεί. 

(Τελευταία Ενημέρωση: 10/12/2021)

4Είμαι κάτοικος εξωτερικού. Πως θα παραταθεί η σύνταξη που λαμβάνω από τον e-ΕΦΚΑ λόγω αναπηρίας;    

Πριν τη λήξη του συνταξιοδοτικού σας δικαιώματος λόγω αναπηρίας, η αρμόδια για τη σύνταξή σας υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ θα ζητήσει ιατρική γνωμάτευση από τον ασφαλιστικό φορέα της χώρας κατοικίας σας, προκειμένου να παραταθεί η ελληνική σας σύνταξη. Η ιατρική γνωμάτευση που θα αποστείλει ο φορέας σας θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας), το οποίο και θα αποφανθεί σχετικά με το ποσοστό ανικανότητας, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες θα ζητηθούν από τον ξένο φορέα με τον ίδιο τρόπο.

(Τελευταία Ενημέρωση: 10/12/2021)

5Έχω εργαστεί και ασφαλιστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, χώρες του ΕΟΧ ή στην Ελβετία) αλλά κατά την εργασία μου είχα ένα ατύχημα. Δικαιούμαι από την Ελλάδα σύνταξη εργατικού ατυχήματος;   

Εάν, κατά το διάστημα που συνέβη το ατύχημα, υπαγόσασταν στη νομοθεσία του e-ΕΦΚΑ, το ατύχημα θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως εργατικό από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να λάβετε σύνταξη λόγω εργατικού ατυχήματος.

Σε περίπτωση που το εργατικό ατύχημα συνέβη ενώ υπαγόσασταν στη νομοθεσία άλλου κράτους μέλους, το σχετικό αίτημα συνταξιοδότησης θα εξεταστεί από τον e-ΕΦΚΑ ως κοινή σύνταξη αναπηρίας (από ατύχημα εκτός εργασίας)

(Τελευταία Ενημέρωση: 10/12/2021)

 

6Μπορώ να αναγνωρίσω πλασματικούς χρόνους ασφάλισης προκειμένου να λάβω σύνταξη αναπηρίας ή να προσαυξήσω το ποσό της;

Μπορείτε να αναγνωρίσετε χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας, αλλά δεν προβλέπεται η αναγνώριση άλλων πλασματικών χρόνων για συντάξεις αναπηρίας, όπως επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν χρόνοι επιδοτούμενης ανεργίας ή ασθένειας.

Ο χρόνος του στρατού αναγνωρίζεται με εξαγορά και λαμβάνεται υπόψη, τόσο για τη θεμελίωση του δικαιώματος, όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης λόγω αναπηρίας, εφόσον έχετε ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και έχετε συμπληρώσει τουλάχιστον 900 ημέρες, ή 3 έτη υποχρεωτικής ή προαιρετικής ασφάλισης (συνολικά στην Ελλάδα και σε χώρα/-ες της ΕΕ, του ΕΟΧ ή στην Ελβετία).

(Τελευταία Ενημέρωση: 10/12/2021)