ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 6/12/2023

 

 

                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Yποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Κοκκόρης στο 72ο Πανελλήνιο Συνέδριο της  Π.Ο.Π.Σ.

 

Χαιρετισμό στο 72ο Πανελλήνιο Συνέδριο της  Π.Ο.Π.Σ. απηύθυνε ο Yποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Κοκκόρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναπτύξει ο Φορέας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για:

  • την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους μέσω του e-ΔΑΥΚ, δηλαδή του ηλεκτρονικού Δελτίου Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης που εισάγει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια στην πληροφόρηση που ενσωματώνει (αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισης του δημοσίου υπαλλήλου) και ενισχύει ακόμα περισσότερο το στοιχείο της αυτοματοποίησης στη διαδικασία απονομής των συντάξεων του Δημοσίου Τομέα, με την προσθήκη νέων πεδίων που αφορούν -μεταξύ άλλων- τη χρήση διαδοχικής ασφάλισης, τον χρόνο υπηρεσίας δημοσίου υπαλλήλου στο εξωτερικό κ.α. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Φορέας απέσπασε την κορυφαία διάκριση και το βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2022 στην κατηγορία «Καλύτερη Εφαρμοσμένη Ιδέα» για την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, σε πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους και δημοσίους λειτουργούς όλων των κατηγοριών.
  • την άμεση έκδοση 15.000 επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν καθώς με τη διάταξη που έρχεται θα εναιοποιεί τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα τέως Ταμεία.
  • την καινοτόμα δράση που θα αναπτύξει από τις αρχές του 2024, ενημερώνοντας τηλεφωνικά τους εν δυνάμει συνταξιούχους του Δημοσίου 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής τους και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν. Πρόκειται για μία νέα πρωτοβουλία που έχει προληπτικό χαρακτήρα και θα «τρέξει» πιλοτικά σε 1.000 δημοσίους υπαλλήλους. Ουσιαστικά ο e-ΕΦΚΑ μετουσιώνει στην πράξη την άποψη ότι «το Κράτος πρέπει να πηγαίνει στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο Κράτος».

                                                                                                                      Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ