ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  27/7/2023

Εύρυθμη η λειτουργία των ΚΕΠΑ σε ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, θέτοντας ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους στην πράξη, έλαβε μέριμνα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή όλων των προγραμματισμένων ραντεβού στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) κατά τις πρωινές ώρες (μέχρι τις 12 το μεσημέρι), στο πλαίσιο προστασίας της υγείας τους από τις ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν στη Χώρα.

Από 17 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου του 2023 διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα 865 Υγειονομικές Επιτροπές δια ζώσης και κατ΄οίκον και εξετάσθηκαν 6.498 άτομα, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και είχαν προγραμματισμένα ραντεβού για να εξεταστούν από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ, όπου εξυπηρετήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι έως σήμερα έχουν οριστικοποιηθεί 5.000 αποφάσεις από τα ανωτέρω περιστατικά.

Με δεδομένο ότι ο προγραμματισμός για κάθε περιστατικό πραγματοποιείται δύο (2) μήνες νωρίτερα, αποφεύχθηκε μία ενδεχόμενη μετάθεση των ραντεβού σε μεταγενέστερο χρόνο (σε 2-3 μήνες) και κατ’ επέκταση, η ταλαιπωρία των πολιτών.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους εξυπηρετούνται πλέον άμεσα και με σεβασμό, μέσω των ψηφιακών ΚΕΠΑ, πραγματοποιώντας μία και μόνη επίσκεψη στα Κέντρα Πιστοποίησης την ημέρα της εξέτασης τους και όχι σε προηγούμενα στάδια της διαδικασίας (π.χ. για να υποβάλλουν δια ζώσης αίτηση για την πιστοποίηση αναπηρίας όπως γινόταν κατά το παρελθόν).

Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ