Μεταφορά Συνταξιοδοτικών Δικαιωμάτων από το Eλληνικό ασφαλιστικό σύστημα στο σύστημα Ε.Ε./Διεθνών Οργανισμών (GR → EU)

1Είμαι μόνιμος υπάλληλος θεσμικού Οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Έχω το δικαίωμα μεταφοράς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα στο συνταξιοδοτικό σύστημα οργάνων της ΕΕ;

Ναι. Οι υπάλληλοι της ΕΕ, των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και των συντονισμένων Διεθνών Οργανισμών οι οποίοι πριν από την ανάληψη υπηρεσίας στους ως άνω Οργανισμούς είχαν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση του Εσωτερικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος λόγω άσκησης μισθωτής ή μη μισθωτής δραστηριότητας, έχουν δικαίωμα μεταφοράς των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους από το ελληνικό προς το Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα (Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και συντονισμένων Διεθνών Οργανισμών)(Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

2Πού υποβάλλεται το αίτημα για μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από το Ελληνικό προς το Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα;

Το αίτημα υποβάλλεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των συντονισμένων Διεθνών Οργανισμών, από τις οποίες και διαβιβάζεται υπηρεσιακά στο Ελληνικό Οργανισμό Σύνδεσης, δηλαδή στο Τμήμα Αναλογιστικού Ισοδυνάμου και Διεθνών Οργανισμών, της Διεύθυνσης Νομοθεσίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΣΚΑ) της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Συνεργασιών (ΓΔΔΣ) (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

3Πότε μπορώ να υποβάλω αίτημα για μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από το Ελληνικό προς το Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα;

Οι υπάλληλοι της Ένωσης που δικαιούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης να μεταφέρουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, μπορούν να υποβάλουν την αίτηση για μεταφορά του Αναλογιστικού Ισοδύναμου από την ημερομηνία μονιμοποίησής τους (ήτοι από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της δοκιμαστικής περιόδου όπως αυτή ορίζεται για κάθε κατηγορία υπαλλήλου) και μέχρι τη στιγμή που θεμελιώνουν δικαίωμα σε σύνταξη γήρατος σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του Εξωτερικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος .

Οι προθεσμίες για την υποβολή του αιτήματος για μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από το ελληνικό προς το Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα ορίζονται με τις διατάξεις των εσωτερικών υπηρεσιακών κανονισμών των Οργανισμών που υπηρετούν. (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

4Ποια Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ εξετάζει αιτήματα για μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από το Ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα;

Τα αιτήματα για μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από το ελληνικό προς το εξωτερικό συνταξιοδοτικό σύστημα εξετάζονται από τις κάτωθι Υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ:

Για μισθωτούς, μη μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους:

  • Για κλάδο κύριας ασφάλισης:

Διεύθυνση Α΄ Απονομών της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Συνεργασιών.

  • Για κλάδο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών:

Γενική Διεύθυνση Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Για Δημόσιους Υπαλλήλους

            Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου (για  τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχή)

(Εγκύκλιος 47/2023)

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

5Ποια είναι τα στάδια της διαδικασίας μεταφοράς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από το Ελληνικό προς το Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα;

  1. Υποβολή της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στη Διοίκηση του Εξωτερικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος. Η αίτηση αφορά όλους τους κλάδους σύνταξης λόγω γήρατος (κύρια και επικουρική σύνταξη, εφάπαξ παροχή) που τυχόν έχει αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος στον Φορέα.
  2. Αποστολή της αίτησης από την Διοίκηση του Εξωτερικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος  στον ελληνικό Οργανισμό Σύνδεσης, ήτοι στην Διεύθυνση Νομοθεσίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΣΚΑ) της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Συνεργασιών του e-ΕΦΚΑ (Τμήμα Αναλογιστικού Ισοδυνάμου και Διεθνών Οργανισμών).  
  3. Έκδοση πράξης (απόφασης) προσωρινού Υπολογισμού του Αναλογιστικού Ισοδύναμου (ΑΙ) που αντιστοιχεί στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και γνωστοποίηση του ποσού προς μεταφορά στον ενδιαφερόμενο.
  4. Υποβολή της Δήλωσης αποδοχής ή μη της μεταφοράς του ΑΙ από τον ενδιαφερόμενο στη Διοίκηση του Εξωτερικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος, η οποία κοινοποιείται στον αρμόδιο ελληνικό φορέα μέσω του Οργανισμού Σύνδεσης.
  5. Σε περίπτωση Αποδοχής, έκδοση της οριστικής Απόφασης μεταφοράς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ακύρωσης χρόνου ασφάλισης.  Σε περίπτωση μη Αποδοχής, ο φάκελος τίθεται στο αρχείο και ολοκληρώνεται η διαδικασία.

 

Τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ξανά τη σχετική αίτηση σε περίπτωση που οι προηγούμενες αιτήσεις έχουν καταστεί άκαρπες λόγω μη αποδοχής.

 

Μετατροπή του ΑΙ σε Μεταφερόμενο Κεφάλαιο με την αναγωγή του στον χρόνο πραγματικής μεταφοράς με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αποστολή του από τον e-ΕΦΚΑ στο Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

6Το κεφάλαιο που αντιπροσωπεύει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που μπορούν να μεταφερθούν από το Ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα αντιστοιχεί στο σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών κλάδου σύνταξης που καταβλήθηκε στον e-ΕΦΚΑ;

Όχι. Για την μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων υπολογίζεται το Αναλογιστικό Ισοδύναμο, το οποίο δεν ταυτίζεται με το σύνολο των εισφορών κλάδου σύνταξης που καταβλήθηκαν στο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό σύστημα (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

7Πως υπολογίζεται το Αναλογιστικό Ισοδύναμο των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που μεταφέρονται από το Ελληνικό προς το Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα;

Το Αναλογιστικό Ισοδύναμο (ΑΙ) των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν στο Εσωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα υπολογίζεται ως «το γινόμενο του κατάλληλου συντελεστή αναλογιστικού ισοδυνάμου επί το ποσό της ετήσιας παροχής που θα εδικαιούτο ο αιτών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για μεταφορά και του ετήσιου αριθμού καταβαλλόμενων συντάξεων».

Για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που έχουν αποκτήσει δικαιώματα κύριας και επικουρικής σύνταξης, καθώς και εφάπαξ παροχής στους εντασσόμενους στον e-ΕΦΚΑ Φορείς, το ποσό του ΑΙ υπολογίζεται ανά κατηγορία παροχής (κύρια, επικουρική και εφάπαξ) (Εγκύκλιος 47/2023).

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

8Πρέπει να έχω θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο Ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα για να μεταφέρω τα συνταξιοδοτικά μου δικαιώματα;

Όχι. Για την μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων δεν απαιτείται η συμπλήρωση των θεμελιωτικών προϋποθέσεων απονομής σύνταξης (ηλικιακές και χρονικές προϋποθέσεις) (Εγκύκλιος 47/2023).

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

9Πρέπει να πραγματοποιήσω κάποιο ελάχιστο χρόνο ασφάλισης προκειμένου να μεταφέρω τα συνταξιοδοτικά μου δικαιώματα από το Ελληνικό προς το Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα;

Όχι. Μπορεί να μεταφερθούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης μικρότερο του έτους (Εγκύκλιος 47/2023).

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

10Ποια δικαιολογητικά πρέπει να συνοδεύουν το αίτημα για μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από το Ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα;

  1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
  2. Πρωτότυπα ασφαλιστικά βιβλιάρια ή Δελτία Ασφαλιστικής Ταυτότητας και Εισφορών (ΔΑΤΕ) για τον μη μηχανογραφημένο χρόνο ασφάλισης.
  3. Αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης κλάδου σύνταξης πάσης φύσεως.
  4. Υπεύθυνη Δήλωση Απώλειας Ασφαλιστικών Βιβλιαρίων (ΥΔΑΑΒ), σε περίπτωση απώλειας των ασφαλιστικών βιβλιαρίων ή ΔΑΤΕ για τον μη μηχανογραφημένο χρόνο.

Ανάλογα με την ιδιότητα ή επαγγελματική κατηγορία και εφόσον κριθεί απαραίτητο, η αρμόδια δομή του e-ΕΦΚΑ θα επικοινωνεί με τον αιτούντα για πρόσθετα στοιχεία που απαιτούνται για την ανακεφαλαίωση ελληνικού χρόνου ασφάλισης που διανύθηκε πριν την ανάληψη υπηρεσίας στα όργανα της ΕΕ/ΔΟ (Εγκύκλιος 47/2023).

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

11Μπορώ να μεταφέρω συνταξιοδοτικά δικαιώματα που απορρέουν από την κύρια ασφάλιση χωρίς να μεταφέρω τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που απορρέουν από την επικουρική ασφάλιση ή την εφάπαξ παροχή;

Όχι. Τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μεταφέρονται συνολικά  για όλους τους κλάδους στους οποίους έχει υπαχθεί υποχρεωτικά ο ασφαλισμένος, δηλαδή κύριας και  επικουρικής σύνταξης, καθώς και εφάπαξ παροχής, καθόσον η ασφάλιση είναι ενιαία για όλους τους κλάδους  (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

12Πως αξιοποιείται το ποσό του αναλογιστικού ισοδύναμου που μεταφέρεται από το Ελληνικό προς το Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα;

Το συνολικό ποσό του αναλογιστικού ισοδύναμου που μεταφέρεται από το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα για λογαριασμό του ενδιαφερομένου, μετατρέπεται σε χρόνο ασφάλισης Εξωτερικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος βάσει των κείμενων διατάξεών του (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

13Έχω ρυθμισμένη οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ την οποία τηρώ. Εφόσον υποβάλλω αίτηση μεταφοράς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, μπορεί να συμψηφιστεί η οφειλή μου με το μεταφερόμενο κεφάλαιο Αναλογιστικού Ισοδυνάμου;

Όχι. Η οφειλή θα πρέπει να έχει εξοφληθεί στο σύνολό της. Δεν επιτρέπεται ο συμψηφισμός ενδεχομένων οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές με το προς μεταφορά ποσό του Αναλογιστικού Ισοδυνάμου (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

14Μεταφέρονται όλοι χρόνοι ασφάλισης που έχω πραγματοποιήσει στην Ελλάδα;

 Όχι. Δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού του Αναλογιστικού Ισοδυνάμου οι παρακάτω χρόνοι ασφάλισης:

  1. Πλασματικά έτη ασφάλισης χωρίς εξαγορά.
  2. Χρόνος από προαιρετική υπαγωγή ή συνέχιση της ασφάλισης.
  3. Παράλληλος χρόνος ασφάλισης στο Εσωτερικό και Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

15Εάν αναγνωρίσω πλασματικούς χρόνους ασφάλισης , οι χρόνοι αυτοί θα ληφθούν υπόψη για υπολογισμό του Αναλογιστικού Ισοδυνάμου;

Ναι, εφόσον η διαδικασία εξαγοράς έχει ολοκληρωθείπριν την υποβολή Αίτησης μεταφοράς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στο Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα. Δηλαδή, οι σχετικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί πριν την υποβολή της αίτησης για μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στο Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα. Ωστόσο, η αποδοχή ή μη του ελληνικού πλασματικού χρόνου από το Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα εξαρτάται από τις διατάξεις του εκάστοτε Οργανισμού (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

16Έχω ασφαλιστεί σε δύο Ελληνικούς Φορείς υποχρεωτικής ασφάλισης. Μπορώ να υποβάλλω μία (1) κοινή αίτηση μεταφοράς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων;

Όχι. Σε περίπτωση υπαγωγής σε δύο (2) διαφορετικούς φορείς υποχρεωτικής ασφάλισης (π.χ. e-ΕΦΚΑ και Τράπεζα της Ελλάδος), ο υπολογισμός του Αναλογιστικού Ισοδύναμου διενεργείται από κάθε Φορέα ξεχωριστά και απαιτείται η υποβολή δύο (2) αιτήσεων (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

17Εάν αποδεχτώ την μεταφορά του Αναλογιστικού Ισοδυνάμου, μπορώ να αλλάξω τη γνώμη μου στη συνέχεια;

Όχι. Η Δήλωση Αποδοχής είναι οριστική και αμετάκλητη και σημαίνει τη παραίτηση από κάθε δικαίωμα για παροχές από τον e-ΕΦΚΑ βάσει του χρόνου ασφάλισης που λήφθηκε υπόψη για τον υπολογισμό του Αναλογιστικού Ισοδυνάμου (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

18Είμαι ήδη συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ μπορώ να μεταφέρω τα συνταξιοδοτικά μου δικαιώματα στο Εξωτερικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα;

Όχι. Εφόσον έχετε ήδη καταστεί συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ δεν μπορείτε να μεταφέρετε τα συνταξιοδοτικά σας δικαιώματα (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)

19Δεν έχω αποδεχτεί τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, μπορώ να υποβάλλω ξανά την αίτηση σε μεταγενέστερο χρόνο;

Ναι. Εφόσον, το πρώτο αίτημα ήταν άκαρπο, μπορείτε να υποβάλλετε το αίτημα ξανά αργότερα αλλά εντός της νόμιμης προθεσμίας που ορίζεται σύμφωνα με την νομοθεσία του Οργανισμού που υπηρετείτε (Εγκύκλιος 47/2023).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2024)